Je bent er zo uit.

Tip ons!

Tip?

Ken jij een ontzettend gave hotspot die je nog mist op Stadsblogger.nl? Of heb je andere tips? Laat het ons weten!

[recaptcha]

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Op bezoek bij de La Trappe brouwerij

Stadsblogger 1 april 2017

Wat verder verwijderd van alle drukke steden, ligt er dichtbij Tilburg een prachtige en rustgevende bierbrouwerij. We hebben het natuurlijk over de La Trappe Brouwerij in Berkel-Enschot. Ze zeggen altijd dat als je één brouwerij gezien hebt, je globaal bijna álle brouwerijen wel gezien hebt. Maar de setting van Abdij de Koningshoeven is toch een ander verhaal. Hier voel je de rust en natuurlijk ambacht overal om je heen. Zeker met een zonnetje is het hier goed toeven op het terras!

Rondleiding in de brouwerij

De entree van het terrein rondom de brouwerij was alleen al genieten. Een klein voorjaarszonnetje gaf de grote abdij precies de gouden kleur die we normaliter gewend zijn van de ‘golden hour’ en precies op dat moment liepen ook nog de monniken langs. Het gevoel van ambacht overheerste al en dan hadden we nog niet eens het verhaal achter de brouwerij gehoord.

La Trappe Brouwerij La Trappe Brouwerij

De rondleiding begon namelijk met een film. Natuurlijk over de brouwerij maar ook wanneer je je als brouwer tot de selecte groep ‘trappistenbrouwers’ mag rekenen. Het bier moet namelijk binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd, door of onder toezicht van het kloostergemeenschap en de opbrengsten van de verkoop dienen te worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken of het onderhoud van het klooster. Kun je je houden aan deze regels? Dan mag jouw bier tot de trappisten gerekend worden.

Trappistenbier

En dat zijn er niet zoveel. Nederland kent er enkel twee en deze zijn allebei in het mooie Noord-Brabant te vinden: La Trappe en het trappistenbier van Zundert. Dat kan bijna geen toeval zijn toch? In totaal zijn er maar 11 trappistenbieren te vinden over de hele wereld.

La Trappe Brouwerij La Trappe Brouwerij

Na het eerste biertje, vervolgde de rondleiding zich langs de originele ketels van de brouwerij. Met meer uitleg over het brouwproces en de verschillende bieren die La Trappe inmiddels gebrouwen heeft – wat er in totaal negen zijn! De wandeling vervolgt over de binnenplaats van de abdij en langs de velden waar de monniken zelf hun hop produceren.

Nederlands speciaalbier

Na al redelijk wat brouwerijen bezocht te hebben en al langere tijd echte bierliefhebbers te zijn, is het brouwproces bij ons inmiddels wel bekend. Maar het blijft bij deze specifieke brouwerij en abdij mooi om te zien hoe dit allemaal gerund wordt door de monniken. En hoe zij met elkaar leven en eigenlijk heel erg ‘zoals vroeger’ hun eigen bier brouwen. Iets wat helemaal hot and happening is in deze tijd want hoewel België het bierland genoemd wordt streven de Nederlanders inmiddels, met het aantal brouwerijen in het land, België voorbij! Speciaalbieren drinken is inmiddels een trend. Een trend waar een brouwerij bezoeken natuurlijk wel een beetje bij hoort!

La Trappe Brouwerij La Trappe Brouwerij La Trappe Brouwerij

Proeflokaal

Na deze rondleiding hebben we nog even wat tijd doorgebracht in het proeflokaal waar we nog wat La Trappe biertjes én de La Trappe bitterballen geproefd hebben. Voordat we echt naar huis gingen, schoten we nog snel even bij het kloosterwinkeltje naar binnen. En ook daar gingen we niet met lege handen naar buiten. Twee flessen La Trappe Oak Aged en een echt origineel La Trappe muurbord rijker, vertrokken we weer terug naar Breda. Een geslaagd dagje in Berkel-Enschot!

La Trappe Brouwerij

Bierbrouwerij de Koningshoeven – La Trappe is te vinden op de Eindhovenseweg 3 in Berkel-Enschot.
De openingstijden verschillen per seizoen. Bekijk ze hier op de website.

Ken jij de La Trappe brouwerij al?

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *